Az alábbiakban megpróbáltam összefoglalni mindazokat az információkat, amelyeket a vitaminokról, ásványi anyagokról tudni érdemes.

Mik azok a vitaminok?

A vitaminok és ásványi anyagok az emberi szervezet működéséhez szükséges olyan szerves vagy szervetlen vegyületek, elemek, amelyeket az emberi szervezet nem mindig tud a megfelelő, szükséges mennyiségben előállítani, ezért azt sokszor a táplálkozásunk során kell (kellene) bevinnünk. Általában egy-egy vitamin, ásványi anyag – különböző mértékben – több élelmiszerben is megtalálható, azonban szervezetünk ezeket más-más hatékonysággal képes feldolgozni, mivel felszívódásuk még akkor is különböző lehet, ha az eredeti forrás (zöldség vagy gyümölcs) ugyanaz. A paradicsom esetében például kimutatták, hogy a benne található likopin nyers állapotban kevésbé tud hasznosulni, mint feldolgozott formában (forrás: doktori értekezés: A likopin felszívódása, hasznosulása és gyakorlati szerepe…| Bálint Gazda)

A vitaminokhoz kapcsolódó legismertebb történet a C-vitaminhoz kapcsolódik: tengerészeknél figyelték meg, hogy a hosszú hajóút során sokan betegedtek meg (skorbutot kaptak). A tünetek fáradékonyság, fogínyvérzés, foghullás volt. Érdekes módon valamilyen trópusi szigeten történt kikötés után a betegségek enyhültek vagy elmúltak. Rájöttek, hogy az elfogyasztott gyümölcsöknek köszönhető

A VITAMINOK

A vitaminoknak két nagy csoportját különböztetjük meg: zsírban és vízben oldódó vitaminok. A kettő között a különbség, hogy a zsírban oldódó vitaminokat az emberi szervezet – jellemzően a zsírszövetekben és a májban – el tudja tárolni, így azokat bizonyos esetekben ritkábban szükséges csak pótolni. Ezzel ellentétben a vízben oldódó vitaminokat a szervezet képtelen eltárolni, a többletként bevitt mennyiség vizelet útján eltávozik a szervezetből, így ezek beviteléről folyamatosan és rendszeresen gondoskodni kell.

ZSÍRBAN OLDÓDÓ VITAMINOK

A VITAMIN

D-VITAMIN

E-VITAMIN

F-VITAMIN

K-VITAMIN

VÍZBEN OLDÓDÓ VITAMINOK

B-VITAMINOK

C-VITAMIN

Az állatok szervezete általában képes önmaga előállítani ezt a vitamint, az emberi szervezet azonban kizárólag külső forrásokból tud csak hozzájutni.

H-VITAMIN

P-VITAMIN

AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK

Az ásványi anyagoknak két nagy csoportját különböztethetjük meg:

Makróelemek: amelyek a szervezetünkben a test tömegének több mint 0,005%-nál nagyobb mennyiségben fordulnak elő.

Mikroelemek: amelyek szervezetünk 0,005%-nál ennél kisebb arányában vannak jelen.

Ha figyelembe vesszük, hogy az emberi szervezet több mint 50-70%-át a víz alkotja, az ásványi anyagok mintegy 4-5%-os jelenléte egyáltalán nem nevezhető csekélynek.

FOSZFOR

KLÓR

KÁLCIUM

KÁLIUM

MAGNÉZIUM

NÁTRIUM

CINK

FLUOR

JÓD

KOBALT

KRÓM

MANGÁN

MOLIBDÉN

RÉZ

SZELÉN

VAS

Források:

szimpatika.hu